perjantai 14. joulukuuta 2012

Jäädytetty marenkikakku

Itsenäisyyspäiväksi tein tacopiirakan lisäksi testiversion uusimmassa Glorian Ruoka & Viini -lehdessä julkaistusta Jäädytetystä marenkikakusta. Ajatuksena on, että tekisin tätä myös jouluaatoksi, enkä halunnut ottaa riskiä, että kakku silloin epäonnistuisi tai että maku ei miellyttäisi. Ja hyvä näin, sillä pieniä muutoksia tulen joulun kakkuun tekemään. Kardemumma maistui ehkä turhan voimakkaasti ja jotain lisämakua kaipasin täytteeseen. Ehkä ripaus kanelia?

Noudatin alkuperäistä ohjetta muuten, mutta tein vain puolikkaan annoksen ja jätin täytteestä espressopikakahvijauheen pois. Niin ja marenkipohjissa käytin sitruunamehua etikan tilalla. Alla kuitenkin ohje, kuten se oli lehdessä. 



Marenkipohjat (4 pohjaa):
6 munanvalkuaista
2 dl sokeria
½ tl väkiviinaetikkaa
50 g tummaa suklaata

Espressojogurttitäyte:
1 tlk (500 g) bulgarianjogurttia
6 munankeltuaista
1 dl sokeria
2 dl maitoa
1 dl vettä
1 rkl espressopikakahvijauhetta
1 tl kardemummaa
3 rkl maissitärkkelystä (esim. Maizena)
20 g voita
2 dl kuohukermaa

- Ohje onnistuu helpoimmin kiertoilmauunissa. Jos käytät tavallista uunia, tee marenkipohjat kahdessa erässä. Laita kiertoilmauuni lämpiämään 100 asteeseen, tavallinen uuni 125 asteeseen.

- Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Laita keltuaiset pieneen kulhoon ja peitä kelmulla. 
- Laita valkuaiset isoon kulhoon ja vatkaa hetki, kunnes vaahtoa alkaa muodostua.
- Lisää sokeri ja etikka vaahtoon. Jatka vaahdotusta noin 8 min., kunnes vaahto on kiinteää ja kiiltävää, ja vatkaimen ylös nostaessasi vaahtohuiput ovat teräviä.
- Peitä 2 peltiä leivinpaperilla. Piirrä papereihin esim. lautasen avulla 2 ympyrää (halk. 18 cm).
- Jaa vaahto neljään osaan ja nostele vaahtoa ympyröiden sisään. Älä vielä levitä vaahtoa.
- Paloittele suklaa kulhoon ja sulata vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 1-2 min.
- Valuta suklaa lusikalla valkuaisvaahtokasojen päälle. Tasoita valkuaisvaahtokeot lusikalla ympyröiden kokoisiksi levyiksi. Älä tasoittele liikaa, jotta suklaa jää kauniiksi raidoiksi.
- Kypsennä marenkilevyjä kiertoilmauunissa kahdessa tasossa noin 1½ tuntia. Anna jäähtyä.

- Valmista täyte. Kumoa jogurtti suodatinpaperilla vuorattuun siivilään. Nosta siivilä kulhon päälle ja jätä valumaan muun täytteen valmistuksen ajaksi.
- Mittaa keltuaiset, sokeri, maito, vesi, espressopikakahvijauhe, kardemumma ja maissitärkkelys kattilaan. Kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Kun ensimmäinen kupla nousee pintaan ja seos muuttuu kiisseliksi, nosta kattila levyltä.
- Lisää kattilaan voi ja sekoita, kunnes voi on sulanut. Jätä kiisseli jäähtymään. Sekoita seosta muutama kerta kuortumisen ehkäisemiseksi.
- Kun seos on jäähtynyt, yhdistä se sekä valunut jogurtti reilun kokoisessa kulhossa. 
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se jogurttiseoksen joukkoon.

- Täytä kakku. Nosta marenkilevy tarjoilulautaselle ja levitä päälle 1/3 jogurttitäytteestä. Toista tämä 2 kertaa. Päällimmäiseksi tulee neljäs marenkilevy.
- Nosta kakku pakastimeen ja anna jäätyä yön yli.

- Ota kakku huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen tarjoilua. Kakku saa olla kylmää mutta ei jäistä.
- Koristele suklaatryffeleillä. 

Huom! Täytteen määrä tuntuu suurelta, mutta jos marenki on hyvin vatkattu ja levyt kuohkeita,  määrä on sopiva kolmeen reiluun täytekerrokseen.

2 kommenttia:

  1. Paistoitko marengin ohjeen mukaan? Minulla jäi raa´aksi vaikka paistoin kiertoilmalla lähes kaksi tuntia . Marenkipohjat eivät irronneet paperista ja hajosivat.
    Täytteessä kahvi maistui todella voimakkaasti ja peitti muut maut alleen. Olisi ehkä pitänyt jättää se pois täytteestä kuten sinä teit.
    Kaunis kakku tuo sinun tekemäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla pohjat onnistui hyvin, kun tein vain puolikkaan annoksen eli paistoin vain kahta pohjaa yhdellä pellillä. Mutta kun tänään paistoin neljä pohjaa kahdella pellillä, jäivät ne minullakin keskeltä pehmeiksi! Irrotin jäähtyneet pohjat varovasti leivinpaperista, käänsin ylösalaisin ja jatkoin paistamista vielä puolisen tuntia. Siten sain pohjista täysin kuivat.

      Ei siis ollut vika sinussa vaan ohjeessa! :) JA hyvä kuulla myös mielipiteesi tuosta kahvista! Aavistukseni osui siis oikeaan, kun epäilin, että se olisi liian voimakas maku.

      Poista