sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Suklaafondant

Viikonloppuisin on aikaa hemmotteluun ja aikaa panostaa hyvän ruoan lisäksi myös jälkiruokiin. Tällä kertaa testiin pääsivät lämpimät suklaafondantit, joiden valuva suklaasydän lumoaa jokaisen!

Suklaafondanttien teossa kuuluisi käyttää metallisia annosvuokia, mutta koska sellaisia ei kaapista löytynyt, turvauduin keraamisiin kohokasvuokiin. Fondantit jäivät siksi hivenen liian mataliksi, mutta makua se ei haitannut!

Ohje on Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä 2/2011 ja riittää neljälle hengelle.



120 g tummaa suklaata (esim. Valrhona Araguani 72 %) 
85 g huoneenlämpöistä voita 
2 huoneenlämpöistä kananmunaa
2 huoneenlämpöistä kananmunankeltuaista 
2/3 dl kidesokeria 
3 1/2 rkl erikoisvehnäjauhoja

Voiteluun:
30 g huoneenlämpöistä voita 
1 1/2 rkl tomusokeria

- Voitele metalliset annosvuoat pehmeällä voilla. Jauhota vuoat siivilöidyllä tomusokerilla ja karista ylimääräinen tomusokeri pois. Paloittele suklaa teräskulhoon ja nosta kulho kuumaa vettä sisältävän kattilan päälle. Kuuma vesi ei saa koskettaa kulhon pohjaa. Sulata suklaa vesihauteessa keskilämmöllä. Lisää voi sulan suklaan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää kokonaiset kananmunat yksitellen suklaa-voisulaan ja koko ajan sekoittaen.

- Vatkaa kananmunankeltuaiset ja kidesokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Lisää vaahto suklaa-voisulaan vähän kerrallaan, lastalla varovasti nostellen. Siivilöi jauhot taikinaan ja sekoita varovasti, jotta taikina säilyttää kuohkeutensa.

- Jaa suklaataikina vuokiin. Älä täytä vuokia piripintaan vaan jätä 1/4 vuoasta täyttämättä. Peitä vuoat muovikelmulla ja nosta ne jääkaappiin odottamaan vähintään yön yli, enintään vuorokaudeksi.

- Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Poista metallivuokien päältä muovikelmut ja nosta vuoat uunipellille. Fondantien tulee olla kylmiä uuniin laitettaessa. Paista leivonnaisia uunin keskitasossa noin 12 minuuttia niin, että leivonnaiset kypsyvät reunoiltaan ja pinnaltaan mutta säilyvät sisältä pehmeän valuvina. Leivokset ovat kypsiä, kun taikina alkaa hieman irrota vuoan reunoilta. Kumoa fondantit vastapaistettuina lautasille ja tarjoa halutessasi vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

- Vinkki! Paistoaikaan vaikuttaa olennaisesti uunin tehokkuus. Kiertoilmauunissa voit paistaa leivokset samassa lämpötilassa, mutta lyhennä paistoaika noin 10 minuuttiin. Fondantvuokia myydään keitiötarvikeliikkeissä ja tavarataloissa. 

1 kommentti: